WAT IS TUINBOUW? BEROEPEN home
TEST JE KANSEN HOE WERKT GROEN? contact
ONTDEK DE TUINBOUW DOCENTENINFO links
  

De tuinbouw kan worden ingedeeld in de volgende sectoren
boomkwekerij
bloembollen
sierteelt
voedingstuinbouw
(glas/ vollegrond)
fruit
champignons
hoveniers

Nederland is wereldwijd marktleider in tuinbouwproducten. Tuinbouwproducten zijn bomen, groente, fruit, snijbloemen, bloembollen en champignons.

Alle sectoren van de tuinbouw hebben dit met elkaar gemeen:
- Ze kweken producten van de hoogste kwaliteit in kassen of buiten in de vollegrond.
- Ze zijn in staat om die producten zo vers mogelijk bij de consument te krijgen, over de hele wereld.
- Ze doen veel onderzoek naar nieuwe producten en technieken.

Onder de tuinbouw vallen ook de hoveniers die tuinen, parken, landgoederen en sportvelden aanleggen en onderhouden.

Boomkwekerij
Groot en uniek assortiment Boomkwekerijen kweken niet alleen de bomen die je in bossen en parken ziet, maar ook sierheesters, coniferen, fruitbomen, rozen, heggen, vaste planten en zelfs waterplanten. In de boomkwekerij gaat elk jaar € 550 miljoen om. 60 % van deze producten wordt geëxporteerd.
 
Vermeerderen door enten
In het begin van het jaar vermeerdert de boomkweker zijn planten door ze te enten. Hij zet dan takken van een plant op de onderstam van een andere. In het voorjaar plant hij de geënte planten buiten uit.
 
Vaak verplanten voor een mooie kluit
Als de bomen in winterrust zijn, kunnen ze vervoerd worden. Met een schop worden ze uit de grond gestoken. Voor een mooie kluit moet de boom daarvoor verschillende keren verplant zijn. De kluit vormt dan kleine haarwortels en kan na het vervoer beter aangroeien.

Groen heeft de toekomst
Groen krijgt steeds meer aandacht in de steden en dorpen. Groen maakt een woonomgeving aantrekkelijker en veiliger. Huizen zijn meer waard als ze in een groene omgeving staan. Met de werkgelegenheid in deze sector zit het dus wel goed.
 
naar boven
   

Bloembollen
 
Grootste exporteur
Nederland is de grootste exporteur van bloembollen ter wereld, maar liefst 93% van de bloembollenhandel gebeurt door Nederland. Een deel van de bloembollenoogst bloeit in tuinen en plantsoenen over de hele wereld. Een ander deel gaat naar bloementelers voor de teelt van snijbloemen voor boeketten.

De top drie
In Nederland worden ongeveer zestig verschillende bloembolgewassen geteeld. Tulpen staan met 50% onbetwist op de eerste plaats. Lelies zijn goed voor 18% en gladiolen voor 8%. Van elke soort bestaan allerlei variëteiten. Er zijn wel duizenden soorten tulpen en elk jaar komen er nieuwe bij.

In de zomer wordt er gerooid
Een rooimachine woelt de aarde los en vangt de bollen op. In bollenschuren worden de bollen gepeld: stengelresten en kleine bolletjes worden eraf gehaald. Meestal doen mensen dat, want die werken nauwkeuriger dan machines. Een deel van de bollen gaat in de koelcel: die worden het volgende seizoen geplant.
 
naar boven
   

Sierteelt
 
Belangrijke exportsector
De Nederlandse sierteelt kweekt circa 150 soorten snijbloemen en 500 soorten potplanten. Nederland is de belangrijkste exporteur ter wereld van deze producten. Meer dan de helft van alle snijbloemen en potplanten die in de wereld verkocht worden, zijn in Nederland gekweekt.

Hoe kweek je een chrysant?
Je begint met een paar duizend stekjes. Elk stekje zet je met de hand in een blokje potgrond. Na tien dagen plant je de stekken uit op een stuk grond met gaas. De planten groeien door de openingen van het gaas heen. Als ze groter worden, trek je het gaas omhoog, zodat de planten niet kunnen omvallen. Drie weken voor de oogst haal je met de hand uit iedere plant de hoofdknop. Anders krijg je één grote en een heleboel kleine bloemen. In de zomer kun je 11 weken na het planten oogsten. In de winter duurt het 14 weken.

Hoe kweek je een potplant?
Het kweekproces van potplanten is helemaal geautomatiseerd. Van het oppotten van jonge planten tot het vervoer van een volgroeide plant naar de inpakafdeling. De planten staan in potten op grote tafels met opstaande randen. De tafels kunnen over stellages het hele bedrijf doorrollen. Ze worden dan getrokken door een onbemand treintje. De computer kijkt of planten verder uit elkaar moeten staan en of ze al groot genoeg zijn om naar de veiling te kunnen. De computer regelt ook temperatuur, licht, luchtvochtigheid en voeding.
 
naar boven
   

Voedingstuinbouw (glas/vollegrond)

Vers en veilig
Telers in de voedingstuinbouw zorgen voor een vers, gezond, veilig en lekker product. In allerlei soorten, maten, smaken en soms ook kleuren. Waar mogelijk worden machines gebruikt. Oogsten is vaak nog handwerk. Machines zouden de groente te veel beschadigen. Maar hier worden wel steeds meer technische handigheidjes voor ontwikkeld.

Producten van de vollegrond
Typische groenten van de vollegrond zijn kool, peen, broccoli, sla, prei, spruiten, asperges, bloemkool, spinazie en uien. Veel tuinbouwbedrijven verbouwen verschillende groenten, zodat ze verspreid over het jaar kunnen leveren.
 
Kasproducten
Dankzij kassen kunnen we in Nederland producten verbouwen die hier van nature niet kunnen groeien. In kassen wordt de zon optimaal benut voor de groei van de gewassen. Zo kun je het hele jaar telen. Typische kasgroenten zijn tomaten, komkommers en paprika's.
 
naar boven
   
 
Fruit
 
Lekker en gezond
Nederlandse fruittelers kweken aardbeien, bessen, frambozen, bramen, appels, peren, pruimen en kersen. Veel werk in de fruitteelt gebeurt met machines. Alleen oogsten en snoeien is nog grotendeels handwerk.
 
De top drie
De absolute nummer 1 is de appel met 520 miljoen kilo per jaar. Op de tweede plaats staan peren met 115 miljoen kilo. Aardbeien zijn nummer drie met 37 miljoen kilo. Veel fruit wordt geëxporteerd.
 
Niet spuiten
Telers zetten tegenwoordig roofmijten in en wantsen, oorwormen en vogels om de oogst te beschermen tegen bijvoorbeeld spint en luizen. Ook bijen worden ingezet. Maar dan om het stuifmeel te verspreiden als de bomen in bloei staan.
 
naar boven
   
 
Champignons
 
30 kilo per vierkante meter
Champignons groeien op compost. Uit kleine schimmeldraadjes ontwikkelen de paddestoelen zich razendsnel. Binnen een week kun je al oogsten. Elke vierkante meter levert 30 kilo champignons op.

6000 kilo per uur
Verse champignons die je in de winkel koopt, zijn met de hand geplukt. Een ervaren plukker haalt 30 kilo per uur. Champignons die in blik of glas worden verwerkt, worden met machines geoogst. Dat gaat sneller: 6000 kilo per uur.

Het hele jaar door
De champignonsector bestaat uit moderne kwekerijen die het hele jaar door kweken. De champignonproductie in Nederland behoort tot de wereldtop. Van de jaarproductie van meer dan 270 miljoen kilo wordt 85% geëxporteerd.
 
naar boven
   
 
Hoveniers
 
Van daktuin tot landgoed
Hoveniers weten alles over het aanleggen en verzorgen van tuinen. Of het nu gaat om een landgoed van vele hectaren of om een kleine daktuin. Hoveniers luisteren naar de wensen van hun klanten en komen met een oplossing. Ze weten wat er mogelijk is en welke materialen nodig zijn.
 
Van alle markten thuis
Hoveniers planten niet alleen bomen en planten, maar kunnen ook muren metselen, paden en terrassen aanleggen en vijvers en fonteinen en watervallen maken. Ze zijn dus van alle markten thuis.
 
Veel opdrachtgevers
Hoveniers werken voor particulieren, maar ook voor gemeenten. Ze leggen sportparken en parken aan en zorgen voor het onderhoud daarvan. Hoveniers zijn vaak zelfstandig ondernemers.
 
naar boven