WAT IS TUINBOUW? BEROEPEN home
TEST JE KANSEN HOE WERKT GROEN? contact
ONTDEK DE TUINBOUW DOCENTENINFO links
veredeling en selectie
telen
veiling
handel
hoveniers
Veredeling & selectie
 
Veredeling en selectie
Veredelingsbedrijven zijn vaak groot en doen zaken met de hele wereld. In moderne laboratoria en kassen kweken ze nieuwe plantenrassen. Veel werknemers zijn bezig met onderzoek, kruisen, selecteren en vermeerderen. Maar er werken ook veel mensen in de verkoop.
Interessant werk
Bij bedrijven die gespecialiseerd zijn in veredeling en selectie zijn allerlei uitdagende beroepen te vinden. Een aantal van die beroepen zie je hieronder. Klik op een beroep als je er meer over wilt weten.
   
2000 nieuwe plantenrassen ontdekt!
Nee, niet in het tropisch regenwoud. Niet in het Amazonegebied. Maar gewoon in Nederland. Elk jaar ontwikkelen veredelingsbedrijven meer dan 2000 nieuwe planten.
 
Signaalplaatjes verklikken insecten
In kassen worden signaalplaatjes neergelegd waarop insecten vast blijven plakken. Je teler kan zo zien hoeveel insecten er zijn. Om zet te bestrijden zet hij eerst natuurlijke vijanden of met biologische middelen in.
 
Veel planten groeien op substraat
In kassen groeien veel planten niet in de aarde, maar op substraat. Dit is meestal steenwol die in plastic is verpakt. Hierin zitten geen kiemen of beestjes die de planten kunnen aantasten. Daardoor hoeven er veel minder bestrijdingsmiddelen gebruikt te worden.
Eb-en-vloed in de kas
Potplanten krijgen niet van bovenaf water, maar juist van onderen. Dat gebeurt op de zogeheten eb-en-vloedtafels waarop de potten staan. De wortels van de planten gaan zo niet rotten en er kan geen plant vergeten worden.
 
       
        naar boven