WAT IS TUINBOUW? BEROEPEN home
TEST JE KANSEN HOE WERKT GROEN? contact
ONTDEK DE TUINBOUW DOCENTENINFO links
veredeling en selectie
telen
veiling
handel
hoveniers
 
Telen        
 
Insecten, vogels en slangen helpen om ziekten en plagen te bestrijden.  
     
Bij Boskoop: het grootste aaneengesloten boomkwekerijgebied ter wereld.  
 
Telen
In kassen en op de vollegrond worden het hele jaar fantastische producten gekweekt. Groenten, fruit, bomen, bloemen en planten.Topkwaliteit die de hele wereld graag wil kopen. Kwekerijen zijn dan ook vaak grote professionele bedrijven. Natuurlijk draait het om zaaien, opkweken en oogsten. Maar computers regelen het klimaat in de kas. Handige technische hulpmiddelen maken het werk gemakkelijk. Marketing en verkoop zijn ook belangrijk, want het grootste deel van de tuinbouwproducten uit Nederland wordt geëxporteerd.
 
   
Leuk werk
Bij teeltbedrijven zijn allerlei leuke beroepen te vinden. Een aantal van die beroepen zie je hieronder. Klik op een beroep als je er meer over wilt weten.
 
 
Werk samen met 20.000 collega's
Meestal zie je ze niet, maar ze werken de hele dag keihard. Bijen en hommels die bloemen bestuiven. Vroeger was je daar weken mee bezig. Nu zet je een paar bijenkorven neer. En het levert nog honing op ook.
 
 
Milieuvriendelijk bestrijden
Ziekten en plagen worden bestreden met natuurlijke vijanden: lieveheersbeestjes, oorwormen, sluipwespen, roofmijten, vogels en zelfs slangen.
 
Bevroren bloesems
Als fruitbomen in de lente bloeien en er nachtvorst wordt voorspeld, besproeien telers hun bomen. Het laagje ijs op de bloemen zorgt ervoor dat die niet bevriezen.
 
 
190.000 voetbalvelden
Zo groot is de totale oppervlakte waarop tuinbouwgewassen geteeld worden (93.000 hectare). Vollegrondsgewassen de meeste plaats in: 88.500 hectare, Kasproducten staan op 4.250 hectare. De champignonteelt gebruikt 95 hectare.
 
 
Groeien dankzij broeikaseffect
Planten hebben kooldioxide nodig om te groeien. De kooldioxide die vrijkomt bij het verwarmen van de kassen, wordt opgenomen door de planten in de kas en verdwijnt dus niet in de lucht.
 
Vang bollen met een net
Vooral op kleigrond worden bloembollen in netten geplant. Het rooien wordt dan heel gemakkelijk. Een machine trekt de netten vol bollen gewoon uit de grond.
 
 
Zet je land onder water
Na de oogst zetten sommige telers hun land onder water. Zo kunnen onkruid en schadelijke organismen zich niet ontwikkelen. Daardoor zijn minder chemische middelen nodig bij de gewasbestrijding.
 
   
        naar boven